Teutonic Fest Honigberg

O călătorie în timp, în lumea Evului Mediu.

Timp de două zile, Cetatea Hărman va arunca o vrajă asupra oaspeților săi care vor experimenta o călătorie înapoi în timp până în secolul al XIII-lea.

Originile comunei Hărman se pierd în negura vremii. În cinstea cavalerilor teutoni care întemeiau în urmă cu 800 de ani localitatea Honigberg (Mons Mellis, ”Muntele de Miere” în latină), vă invităm alături de familie la prima ediție a Festivalului Teutonic Fest.

Pășiți în acorduri de muzică medievală într-o lume a legendei în interiorul cetății ridicate în secolul al XV-lea, în jurul bisericii construite la începutul secolului al XIII-lea.  Prințesele, domnițele și frumoasele servitoare vor aplauda timid luptele de săbii ale cavalerilor, parada cailor, concursurile de tir cu arcul și vă vor îmbia să degustați mâncăruri gătite după rețete vechi de secole. Întreg complexul fortificat se află într-o stare bună de conservare și este dovada vie a unei continuități culturale extrem de cosmopolite și misterioase.

O călătorie în timp, în lumea Evului Mediu. Timp de două zile, Cetatea Hărman va arunca o vrajă asupra oaspeților săi care vor experimenta o călătorie înapoi în timp până în secolul al XIII-lea.

O perspectivă asupra vremurilor de pace și război din Evul Mediu – de la rutinele zilnice pașnice ale oamenilor care trăiau în acea perioadă până la spectacolul de război cu cai, lupte cu sabia și tir cu arcul. 

Vrei acces prioritar și un tur cu ghid profesionist?

Activități

Festivalul Teutonic Fest – Honigberg reînvie spiritul cavaleresc al enigmaticilor teutoni, al căror cod al onoarei și legământ sfânt în fața lui Dumnezeu încă mai rostesc legende în curtea bisericii fortificate. Băieții pot învăța să lupte cu săbii, să tragă cu arcul, fetele vor învăța îndeletnicirile domnițelor de acum peste 600 de ani, în timp ce părinții vor putea plonja în negura istoriei, vor putea degusta mâncăruri tradiționale și sorbi cu nesaț din licorile bahice ale cavalerilor.

Lupte cu săbii

Muzică medievală

Turnir de cavaleri

Corturi medievale

Tir cu arcul

Gastronomie

Vrei acces prioritar și un tur cu ghid profesionist?

Invitați

TRUVERII

TRUVERII este un grup de muzica medievală și tradițională ce prezintă publicului român muzica veche europeană, mai puțin cunoscută acestuia.

Concertele transmit bucuria muzicală de odinioară, urmărind și o linie educațională a cunoașterii culturale.

Ceea ce fac TRUVERII este o recuperare și redescoperire a diversității culturale în cadrul identității spirituale europene.

Muzica lor se adresează tuturor oamenilor. indiferent de vârstă, naționalitate sau condiții sociale.

Ordinul Cavalerii Cetăților Bârsei

ORDINUL CAVALERII CETĂȚILOR BÂRSEI s-a format în Brașov, în anul 2003 cu scopul de a pune în valoare istoria reală a spațiului ardelean și de a reconstitui tradițiile instituției cavalerești. Membrii Ordinului, majoritatea studenți, s-au înmulțit de-a lungul anilor, la fel și spectacolele pe care le-au susținut. Până în prezent, Cavalerii Cetatilor Bârsei, alături de domnițele lor și de părintele Benedictus din Corona, au cucerit cu turnirul, dansurile și atitudinea lor spontană publicul din Brașov, Sighișoara, Sibiu, Râșnov, Cluj, Bistrița, Suceava, Alba-Iulia, Târgu-Mureș și multe alte cetăți. O experiență foarte captivantă și educativă, care îmbogățește spiritual privitorii!

Anacronism

ANACRONISM dă timpul înapoi pentru a reda gloria vremurilor de mult apuse, pentru a înțelege cum au evoluat lucrurile și pentru a împărtăși valorile trecutului cu noile generații.

Anacronism reconstituie viața secolului al XIII-lea, perioada fortificării Transilvaniei, a cruciadelor și a invaziei mongole, în ceea ce privește vestimentația, armamentul, meșteșugurile și obiceiurile.

Această reconstituire este realizată prin activități recreativ-educative în cadrul evenimentelor și festivalurilor medievale, pentru a-i apropia pe cei mici de istorie și de valorile trecutului.

Terraultrasilvana

TERRAULTRASILVANA este printre cele mai experimentate grupuri de recreație istorică din România. În fiecare an, de mulți ani, ei au demonstrat și reconstituit viața și artele românilor din perioada medievală. Cu cele mai strălucitoare și precise costume, abilități remarcabile de scrimă (dezvoltate în urma multor ani de antrenament serios) și excelente abilități în arcașie tradițională, ei prezintă scenarii istorice minunate și lecții interactive. Ei înființează o tabără istorică și oferă activități recreativ-educative într-o varietate de moduri. 

Kalotaszegi Turul NHE – Vulturii din Ţara Călatei

VULTURII DIN ŢARA CĂLATEI este un grup experimentat de reconstituire istorică, la nivel profesionist, care prezintă toate aspectele culturii medievale a cavaleriei transilvane. Membrii acestui grup dedicat și extrem de priceput prezintă publicului, tineri și bătrâni, vechi moduri de viață și luptă ale războinicilor străvechi de pe pământurilor noastre prin demonstrații captivante de călărie, de luptă cu sabia, sulița, lancea și arcul. Prezentările lor sunt pline de entuziasm, competiții acerbe și niveluri ridicate de pricepere, o lecție și un model pentru tinerii de astăzi despre timpurile îndepărtate, care au contribuit la formarea societății moderne. Pentru a cunoaște prezentul, nu trebuie să uităm eroii trecutului!

Teutonii Transilvaniei

TEUTONII TRANSILVANIEI sunt un grup de reconstituire istorică dedicat conservării și prezentării stilului de viață și metodelor militare ale Cavalerilor Teutoni. Cavalerii Teutoni originali au jucat un rol scurt, dar extrem de semnificativ în istoria Transilvaniei și în stabilirea identității transilvane. Acest grup reconstituie viața și epoca acestor strămoși și ajută generația modernă să afle mai multe despre trecutul și fundamentul cultural.

Organizatori

Biserica Fortificată Hărman

Primăria Comunei Hărman

Consiliul Județean Brașov

Ministerul Culturii

Vrei acces prioritar și un tur cu ghid profesionist?

Comunitatea Germană din Hărman, (Honigberg), prin Fundația Honigberg.

Fundația Honigberg este o organizație non-profit, înființată cu scopul conservării și valorificării patrimoniului cultural și istoric al comunității germane din Hărman, cel mai important element patrimonial fiind biserica fortificată Hărman, din sec. XIII.

Cu o suprafață de 14.526 m² și o circumferință de 430 metri, biserica fortificată este una dintre cele mai mari biserici fortificate din Transilvania. Cetatea, cu o vechime de 800 ani reprezintă comoara patrimonială a comunității din Hărman și implică, prin valoarea ei, o răspundere foarte mare.

Co-organizatori

Filiala regională a Historical European Martial Arts

Filiala regională a artelor marțiale istorice europene include oameni care, din pasiune și devotament pentru artele tradiționale medievale, au planificat acest eveniment în cel mai mic detaliu. Lucrând împreună, colegii din Sofia, București și Brașov, după ce au găzduit recent evenimente similare de succes în Bulgaria, au dorit să-și aducă contribuția la un eveniment autentic și în România.

Borislav Krustev  – Historical Fencing Sofia

Angel Chernaev   – Historical Fencing Sofia

Nikola Hristov – Stara Zagora Historical Fencing Club

Adina Mihaita – 7 Swords HEMA Bucharest

Antonius Karasulas

Antonius Karasulas, instructor șef al Centrului de Arte Marțiale Hekisan din Hărman, are 35 de ani de experiență în artele sabiei japoneze clasice și a fost timp de peste 25 de ani instructorul șef al filialei australaziane a lui Muso Jikiden Eishin Ryu Iaijutsu (MJER), care are sediul în Tokyo, Japonia. El deține ranguri înalte în mai multe arte ale sabiei japoneze: MJER Iaijutsu (al 7-lea dan), Yushindo Kenjutsu (kyoshi) și Toyama Ryu Battojutsu (al 5-lea dan). Antonius a studiat artele marțiale istorice europene timp de 15 ani și a fost implicat activ în reconstituirea istorică în Australia de mulți ani.

Parteneri

Program

Vineri, 25 august

În cetate

Vineri, 25 August, meșteșugarii, artizanii și grupurile de activități medievale vor sosi rând pe rând începand cu orele 18:00 în Cetatea Hărman, acolo unde își vor monta rechizita pentru prima zi de festival.

Vă invităm să fiți parte a acestui proces și poate, să aveți ocazia să le puneți diverse întrebări în timp ce le acordați o mână de ajutor.

Sâmbătă, 26 august

În cetate

Turneu arte marțiale istorice 10:00-18:30
Ateliere creative copii 10:00-17:00
Artizanat autentic 10:00-18:00
Muzică medievală (partea I) 11:00-11:30
Tururi ghidate (cu rezervare în prealabil) 11:00-11:30
Turneu de tras cu arcul 11:00-12:00
Tururi ghidate (cu rezervare în prealabil) 13:00-13:30
Ceremonial de investire a cavalerilor 14:00
Tururi ghidate (cu rezervare în prealabil) 14.30-15:00
Lupte cavalerești 15:30
Muzică medievală (partea II) 15:30-16:00
Tururi ghidate (cu rezervare în prealabil) 16:30-17:00
Demonstrație de călărie cu arcul 17:00-18:00
Demonstrație luptă cu lancia (turnir cu cai) 18:30-19:00

Duminică, 27 august

În cetate

Turneu arte marțiale istorice 10:00-18:30
Ateliere creative copii 10:00-17:00
Artizanat autentic 10:00-18:00
Tururi ghidate (cu rezervare în prealabil) 10:00-10:30
Demonstrație de călărie cu arcul 11:00-12:00
Ceremonial de investire a cavalerilor 12:00
Muzică medievală (partea I) 12:00-12:30
Tururi ghidate (cu rezervare în prealabil) 12:00-12:30
Tururi ghidate (cu rezervare în prealabil) 14.00-14:30
Turneu de tras cu arcul 14:00-15:00
Muzică medievală (partea II) 15:00-15:30
Lupte cavalerești 15:30
Tururi ghidate (cu rezervare în prealabil) 15:30-16:00
   

Lângă cetate - Sâmbătă, 26 august

Recital de muzică folk “ Piticu” 17:00-17:45
Recital de muzică folk “Hoinarii Craiului” 17:45-18:30
Recital de muzică ușoară “Alexxa” 19:15-19:30
Recital de muzică folk “Focul Viu” 19:30-20:15
Recital de muzică ușoară “Ciro de Luca” 20:15-21:00
Concert extraordinar “ADDA – Live Band” 21:00-21:45
Muzica DJ 21:45

Lângă cetate - Duminică, 27 august

Recital de muzică populară “ Cătălin Lăcătuș” 16:00-16:30
Ansamblul folcloric “Măgura”, Codlea 16:30-17:15
Recital de muzică populară “Georgiana Părînjel” 17:15-18:00
Recital de muzică populară “Gheorghe Sorea” 18:00 -18:45
Recital de muzică populară “Cătălin Doinaș & Adina Roșca” 18:45-19:30
Recital de muzică ușoară „Za Band” 19:30-20:15
Concert extraordinar “RALUKA – Live Band” 20:15-21:00
Concert extraordinar “DAMIAN DRĂGHICI & BROTHERS – Live Band” 21:00-21:45
Show laser 21:45

Ce ne dorim să realizăm prin Teutonic Fest Honigberg?

Fundația Honigberg și-a propus să atragă atenția asupra stării grave de degradare a bolții (acoperișului) bisericii fortificate din secolul XIII, deoarece după 800 ani, acest monument istoric riscă să piardă lupta cu timpul.

Toate veniturile obținute în urma evenimentului vor fi folosite pentru lucrări urgente de reabilitare și conservare la bolta (acoperișul) bisericii fortificate.

Rezervare tur ghidat – număr limitat

Vă mulțumim pentru înscrieri.

Locurile disponibile s-au epuizat. 

Vă invităm să contactacți personalul la fața locului și, dacă au apărut disponibilități la vreunul dintre tururile ghidate, veți putea participa.

Urmăriți-ne